Telefonische Informatie

Vragen over de zorg voor je naaste, of advies over een lastige situatie? Bel gratis de Dementielijn 0800 5088, dagelijks bereikbaar van 9.00 en 23.00 uur.

Online informatie

Een website voor alle vragen die je zelf mogelijk hebt als je dementie hebt.
www.ikleefmetdementie.nl/

Brochures

Brochures over omgaan met dementie en de verschillende vormen van dementie. Wat kun je zelf regelen?
www.alzheimer-nederland.nl/brochures-en-informatie 

Sociale Kaart van Amsterdam

Bekijk de sociale kaart van Amsterdam, je kunt filteren per stadsdeel.
www.socialekaart.amsterdam.nl

Bekijk filmpjes op YouTube

Filmpjes in het Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans over dementie

Hoe wordt de zorg geregeld en betaald?

Kosten die u maakt in verband met de dementie zijn geregeld in drie verschillende wetten: de Zorgverzekeringswet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

Vanuit de Zorgverzekeringswet worden de reguliere kosten bij ziekte vergoed, zoals de huisarts, de apotheek en het ziekenhuis. U heeft hiervoor een verzekering afgesloten bij een zorgverzekeraar. Als uw wilt weten welke kosten vergoed worden door uw zorgverzekering kunt u dat teruglezen in de polis of bellen met uw zorgverzekeraar.

In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is geregeld dat de gemeente er zorg voor draagt dat mensen zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Denk daarbij aan begeleiding thuis, dagbesteding, huishoudelijke hulp of  logeren in een logeerhuis. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Buurtteam bij u in de buurt.

Vanuit de Wet Langdurige Zorg wordt zorg vergoed voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Hier maakt u gebruik van als de dementie van uw naaste ver gevorderd is. Om in aanmerking te komen voor deze vergoedingen dient er een indicatie te worden afgegeven door het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ). Uw casemanager dementie helpt u bij het aanvragen van de indicatie.

Met een persoonsgebonden budget (PGB) organiseert u zelf de zorg.

Een afweging die u kunt maken is om het beschikbare budget vanuit de WMO en/of de WLZ zelf te beheren met een PGB. U kiest dan zelf de mensen uit die voor uw naaste zorgen en betaalt hen uit het PGB. Een PGB kan zowel vanuit de WMO (gemeente) als de WLZ aan u toegekend worden. Laat u eerst goed adviseren door een medewerker van het buurtteam, uw casemanager dementie of een gecertificeerd mantelzorgmakelaar. Er komt namelijk best veel bij kijken.

Als reizen met het gewone openbaar vervoer niet meer lukt.

De gemeente Amsterdam heeft een aantal voorzieningen waar u gebruik van kunt maken, zoals een parkeervergunning, bijdrage aan het openbaar vervoer en een mantelzorgpas.  Vraag bij de gemeente Amsterdam een pas aan voor Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) als u niet met het reguliere openbaar vervoer kunt reizen. Als u deze pas toegekend heeft gekregen kunt u gebruik maken van de diensten van RMC, die u van deur tot deur brengt.